Кожен новий день - це шанс змінити своє життя.

"Життя пройде, немов вода,
і відцвіте, немов вишнева гілка....
В житті одна помилка - не біда.....
Біда, коли усе життя - помилка."

Ліна Костенко

4/03/2023

Розвиток критичного і креативного мислення учасників освітнього процесу на уроках мовно-літературної галузі

 

31.03. 2023 р. на базі   Великоберезовицького  ліцею Демидою О.Р., консультантом ЦПРПП було проведено проблемний семінар вчителів-словесників «Розвиток критичного і креативного мислення учасників освітнього процесу на уроках мовно-літературної галузі». В роботі семінару було обговорено  значення критичного та креативного мислення в сучасному освітньому процесі.  Що таке критичне мислення (КМ): розуміння цього дозволить по-новому подивитися на можливості  проведення уроку, спрямовувати навчання саме на розвиток мислення вищого рівня.

Надано педагогам  рекомендації про структуру уроку з розвитку критичного мислення:  взаємозв’язок частин уроку та визначення  конкретних завдань . На кожному з етапів  уроку можна використовувати методи роботи критичного мислення. Право кожного вчителя  обирати де, коли і який прийом можна застосувати.

Вчителі-словесники мали змогу обрати методи і прийоми розвитку критичного мислення  і потренуватися з учасниками семінару сформувати навчальне середовище уроку, яке дозволило б учням одержати навички критичного мислення як базові життєві цінності. Участь у такій  практичній роботі дала можливість створення умов для удосконалення процесу самонавчання та фахової майстерності вчителів.

В ході спільного обговорення  проблеми учителі словесники робили висновки, застосування технології розвитку критичного мислення створює додаткову мотивацію до навчання. Учні краще засвоюють матеріал, тому що це їм цікаво. Діти вчаться застосовувати нові знання, спираючись на засвоєний раніше матеріал,  у них виробляються вміння діяти і приймати рішення самостійно чи в складі команди та розв’язувати конфлікти, шукати, компонувати і застосовувати нову інформацію з різноманітних джерел.










Немає коментарів:

Дописати коментар