Кожен новий день - це шанс змінити своє життя.

"Життя пройде, немов вода,
і відцвіте, немов вишнева гілка....
В житті одна помилка - не біда.....
Біда, коли усе життя - помилка."

Ліна Костенко

3/27/2023

Шевченківський фестиваль «У віках ми чуємо голос твій, Тарасе!»






Тарас Шевченко... В ньому вся історія наша, все буття. Нас просто не існує без нього: Україна – це Шевченко, Шевченко – це Україна.

З нагоди 209 - річниці від дня народження Кобзаря України Тараса Шевченка, 19 березня 2023 року, в приміщенні будинку культури с. Мишковичі відділ освіти та відділ культури Великоберезовицької селищної ради спільно провели фестиваль Шевченківської творчості «У віках ми чуємо голос твій, Тарасе!», з метою належного вшанування пам’яті видатного українського поета Тараса Шевченка, популяризації його творчого надбання, підтримки і зростання талановитої молоді, залучаючи її до сучасної української поезії та виховання у неї любові до рідного слова, до вивчення української мови і літератури, художнього мистецтва, виявлення творчо обдарованої молоді та розвиток її потенціалу, виховання у них поваги до мови і традицій свого народу.
З Божим благословенням, молитвою за мир в Україні виступив отець УГКЦ Василь Дідух. У своїй промові отець Василь об'єднав всіх учасників та глядачів у молитві за захисників України, просячи у Бога благословення для Батьківщини та її воїнів, якнайшвидшого настання миру, а також сили українському народові, щоб вистояти у час важких випробувань.
Зі словами вітання до учасників фестивалю звернувся Андрій Васильович Галайко, голова громади Великоберезовицької селищної ради, який відзначив, що Тарас Шевченко – не лише великий поет, це могутня духовна держава на ім’я Україна.
У фестивалі Шевченківської творчості брала участь учнівська молодь, учасники гуртків художньо-естетичного напряму закладів освіти, художньої самодіяльності будинків культури, бібліотек Великоберезовицької селищної ради. Учасники у програмі фестивалю представляли: пісенні твори, віршовані, інсценізації Т.Г.Шевченка, твори інших авторів про Т.Г.Шевченка, авторські твори про Т.Г.Шевченка, малюнки, вишивки та інші вироби мистецтва на Шевченківську тематику.
Духовну велич і красу українського слова Кобзар підніс на найвищу височінь. Поезія Шевченка живе, розквітає у пісні, у слові, різних видах мистецтва. У наші дні з великою силою усвідомлюємо велич творчості Шевченка для сучасників. У заході було презентовано, авторські поезії «Тобі,Тарасе, наш уклін!» Москаля Ігоря, учня 5 класу Настасівського ліцею, педагогів Мишковицького ліцею Звір Ірини Богданівни, учителя української мови та літератури «Відкритий лист до Батька та Пророка нашого народу, Тараса Григоровича Шевченка», Брикайло Надії Ярославівни, учителя початкових класів поезія «До Шевченка».
Велику частину віршів поета український народ сприйняв як вираз мрій і сподівань українців, тому поклав їх на народні співи і вони стали органічною складовою частиною пісенності України, ім’я якої – музична Шевченкініана.
У фойє будинку культури с. Мишковичі бібліотекарем (Дудас Г.Б.) презентована виставка книжкової літератури, бібліотекар Мишковицького ліцею, керівник гуртка «Рукоділля» художньо-естетичного напряму (Лобур Н.Б.) організувала виставку декоративно-прикладного мистецтва .
Шлях Т.Шевченка був і шляхом видатного всебічно обдарованого художника. Він прекрасно володів всіма відомими тоді засобами графічного зображення, технікою олійного і акварельного живопису, а разом з тим був чудовим майстром гравюри, талановито творив у портретному, історичному, побутовому та пейзажному жанрах. До речі, талант художника проявився в Тараса значно раніше, ніж талант поета, і своє майбутнє він пов’язував з живописом. Тому і організована була виставка малюнків юними художниками закладів освіти, які у різних жанрах представили творчі роботи в образотворчому мистецтві. Також у виставці були презентовані художні роботи на склі Сватко Ю. І., народного майстра художньої творчості с. Мишковичі.
Учасників Фестивалю «У віках ми чуємо голос твій, Тарасе!» нагородили спільними грамотами відділу культури та відділу освіти та пам’ятними сувенірами.
Тарас Шевченко. Це ім’я є символом України. Він провісник нового життя, народний пророк, кобзар, титан духу, який уболівав за долю народу, тому й залишив нащадкам духовний заповіт, що передається із покоління в покоління «Борітеся — поборете! Вам Бог помагає! За вас правда, за вас слава. І воля святая!».
Дякуємо учасникам за участь у фестивалі Шевченківської творчості. Любімо нашу Батьківщину! Бережімо її і пам’ятаймо – Україна понад усе!
































 




Немає коментарів:

Дописати коментар